ITE

La inspecció tècnica d'edificis (ITE), neix de l'obligació legal dels propietaris d'immobles, de mantenir i conservar les edificacions existents, per a garantir-ne les condicions d'ús i salubritat, i fomentar-ne la conservació i rehabilitació.


El decret 187/2010, "La Inspecció Tècnica dels Edificis d'Habitatges", desenvolupa les consideracions de millora en les condicions del parc d'habitatges existents a Catalunya, subscrites en el Pacte Nacional per l'Habitatge 2007-2016, i la Llei 18/2007 "Dret a l'habitatge", que configuren el marc normatiu dels edificis d'habitatges.


La inspecció tècnica dels edificis d'habitatges, a de ser realitzada per un tècnic competent, i es basa en un reconeixement visual de totes les parts que formen l'edifici, definint la seva tipologia i determinant el seu estat de conservació i les possibles lesions que els puguin afectar. Es redacta l'informe de inspecció seguint el model tipus aprovat, i un cop registrat, la Generalitat atorga el certificat d'aptitud vàlid durant 10 anys.


En el cas de detectar lesions, aquestes es classificaran segons criteri del tècnic, seguint les indicacions del decret en:
- Deficiències lleus: son les que fan necessària la realització de treballs de manteniment per evitar el deteriorament de l'edifici o una part del mateix.
- Deficiències greus: són les que per la seva importància, cal esmenar segons els terminis que el tècnic indiqui. En cas de risc per a les persones, s'han de detallar les mesures urgents a adoptar per minimitzar el risc. 


L'informe de inspecció, també classifica l'estat general de l'edifici, segons criteri del tècnic i seguint les indicacions del decret en:
- Molt greu: existència generalitzada de deficiències que afecten greument l'estabilitat de l'edifici.
- Amb deficiències greus: existència de deficiències que per la seva importància cal esmenar segons els terminis que el tècnic indiqui.
- Amb deficiències lleus: existència de deficiències produïdes per manca de conservació, que fan necessària la realització de treballs de manteniment per evitar el deteriorament de l'edifici o una part del mateix.
- Sense deficiències: no s'hi aprecien deficiències.


La Generalitat, atorgarà certificat d'aptitud, amb la qualificació d'apte en els casos:
- Informes de inspecció amb l'estat general sense deficiències.
- Informes de inspecció amb l'estat general amb deficiències lleus. S'adjuntarà informe d'actuacions de manteniment necessàries per evitar la degradació de l'edifici o una part del mateix.
- Informes de inspecció amb l'estat general amb deficiències greus, quan s'adjunti certificat emès per un tècnic competent, conforme s'han esmenat les deficiències detectades.


En els casos de informes amb qualificació general amb deficiències molt greus, la Generalitat atorgarà un certificat amb la qualificació de no apte, i adoptarà les mesures legals aplicables.


Tots els edificis de mes d'un habitatge, i sense perjudici que simultàniament continguin altres usos, estan obligats a obtenir el certificat d'aptitud, segons la relació de terminis establerta en el decret, en el cas de sol·licitar-ho d'ofici l'administració competent, encara que no hagin assolit lantiguitat prevista, i en els supòsits d'acollir-se a ajuts per al foment de la rehabilitació.


Terminis establerts per l'execució de les ITE (Annex 3):



Antiguitat de l’edifici                                    Termini màxim per passar la inspecció
Anteriors a 1930                                                  Fins al 31 de desembre de 2012
Entre 1931 i 1950                                                Fins al 31 de desembre de 2013
Entre 1951 i 1960                                                Fins al 31 de desembre de 2014
Entre 1961 i 1970                                                Fins al 31 de desembre de 2015
A partir de 1971                                       Fins al 31 de desembre de l’any en què l’edifici
                                                                                assoleixi els 45 anys d’antiguitat